Een kleurrijk eethuis: lekker pittig Surinaams eten!

Surinaams eethuis Venray

 

 

Suriname is een land in Zuid-Amerika. Het bestaat uit enkele kleine eilanden en één groot vasteland. Het is een zeer dichtbevolkt tropisch land en de Nederlandse kolonisatoren introduceerden er varkensvlees. Varkensvlees werd populair in Suriname, en het werd beschouwd als een delicatesse door de lokale bevolking. Zo krijg je het woord 'Surinaams' voor het eten van deze regio! Wat wij vandaag de dag 'Surinaams eten' noemen is anders dan wat het enkele jaren geleden was! De cultuur van deze regio is veranderd met de tijd en met de globalisering. De Nederlandse kolonisatoren brachten hun smaak voor varkensvlees naar Suriname en daarom zitten de meeste van onze inheemse gerechten nu vol met varkensvlees! Het Surinaams eethuis Venray is een populaire plek onder toeristen en locals. Deze gerechten zijn echter superlekker en zullen je doen glimlachen als je ze bestelt in een eethuis in Venray! Surinaams eten is niet alleen gebakken kip of curry, maar ook rauwe vis (tjampoepie)!

Ontbijt in Venray: Surinaamse tjampoepie

Een tjampoepie is een typische geraspte kokospannenkoek met geraspte kokos en boter, bestrooid met kaneel, nootmuskaat en een snufje zout. De toevoeging van geraspte kokos geeft deze pannenkoek een bijzondere smaak, met een vleugje zoetigheid. U kunt ook een schijfje verse appel of ananas bovenop de kokospannenkoek leggen.

Het is niet alleen de balans tussen een snufje zout en de andere kruiden, maar je ziet ook de gele boter op de pannenkoek smelten, wat een waar genot is. Tjampoepie is een ongelooflijk populair ontbijt in Suriname, maar je kunt het ook krijgen in een Nederlands restaurant in Venray. Dus, de volgende keer dat je in de buurt bent, moet je dit proberen!

Lunch in Venray: Surinaamse roti

Je kunt je voorstellen dat een Nederlands koloniaal restaurant in Venray allerlei varkensvleesgerechten serveert, maar met één ding anders dan de rest – een gerecht van gebakken kip roti met een pittige curry aan de zijkant. Dat is nu wat de lokale bevolking als lunch eet!

Roti is het nationale gerecht van de mensen van de Indiase gemeenschap in Suriname, en het is een van de meest populaire gerechten in het hele land. Het is een traditioneel gerecht dat vergelijkbaar is met de roti die wij in India hebben.

De roti ziet eruit als een dunne pannenkoek gemaakt van gefermenteerd rijstmeel en kokosnoot. Samen met de bovengenoemde ingrediënten wordt hij gebakken in olie en geserveerd met currygroenten, kip of vis.

Het hoeft niet per se bij de lunch gegeten te worden, maar het is wel het meest gebruikelijk als lunchgerecht in Suriname. Als u toevallig in de buurt bent, moet u zeker een lokaal restaurant bezoeken en dit heerlijke, gezonde en vullende gerecht proberen!

Gebakken vis en rijst: Tamelike geschaafde roti

Dit is een ander gerecht dat je kunt vinden in een typisch Nederlands restaurant in Venray. Wat maakt het zo bijzonder? De Tamelike roti geschaafd wordt gebakken en vervolgens wordt er een bijzondere saus aan toegevoegd, om het geheel een andere smaak en aroma te geven.

De tamelike roti geschaafde roti is het perfecte voorbeeld van de fusion keuken. De roti wordt gemaakt van gefermenteerd rijstmeel en kokosnoot, gemalen volgens de gebruikelijke tamelike methode.

Conclusie

Als u Suriname bezoekt, of als u uit deze regio komt en Nederland bezoekt, moet u zeker de inheemse gerechten van deze regio proberen! Deze eetculturen zijn erg veranderd sinds de Nederlanders de regio koloniseerden, maar u kunt nog steeds een aantal gerechten vinden die typisch zijn voor deze regio. Het eerste wat u zal opvallen als u in een Surinaams restaurant in Venray komt, is de geur van gebakken varkensvlees, dus u moet zeker een aantal varkensvleesgerechten proberen! Dit zijn ook perfecte voorbeelden van de culturele fusie tussen de Nederlandse en Surinaamse keuken.